Nazwa produktu :
Opis:
Skórka pomarańczowa Bakalland to skarmelizowana skórka owoców z rodziny cytrusowych. Drzewka pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 metrów wysokości. Pomarańcza jest jednocześnie jednym z najbardziej rozpowszechnionych drzew owocowych na świecie. W największych ilościach występuje w Brazylii, europejskie pomarańcze pochodzą głównie z Włoch oraz Grecji.
Skórka pomarańczowa ma bardzo szerokie zastosowanie w cukiernictwie – jest nierozłącznym składnikiem serników, makowców, mazurków oraz innych tradycyjnych ciast.
Dodawana jest również do deserów i lodów. Starta skórka tworzy również bardzo ciekawe połączenie z daniami wytrawnymi, mięsami, sosami oraz sałatkami. Skórka pomarańczowa jest źródłem błonnika pokarmowego.
- Wartości odżywcze: w 100 g
- Wartość energetyczna: 1309 kJ / 309 kcal
- Tłuszcz: 0,1 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
- Węglowodany: 74,9 g
- w tym cukry: 54,6 g
- Błonnik: 3,4 g
- Białko: 0,3 g
- Sól: 0,25 g
Skład:
Skórka pomarańczowa (49%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: dwutlenek siarki