Nazwa produktu :
Pieczywo lekkie z orkiszem i dynią
Opis :
Głównymi składnikami są mąka żytnia oraz mąka pełnoziarnista orkiszowa, dlatego nasze lekkie pieczywo z orkiszem i dynią bogate jest w minerały i witaminy, między innymi w: witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9) oraz cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Ponadto orkisz, jako ziarno oplewione zawiera więcej błonnika niż zwykła pszenica.
Dodaliśmy do niego również zmielone i odtłuszczone pestki dyni. Nadają one naszemu pieczywu niezwykłej chrupkości oraz przyjemnego smaku. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i fitosterole, czyli substancje obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi i zapobiegające miażdżycy.
Ważnymi składnikami są również inulina i błonnik pszenny. Inulina obniża indeks glikemiczny naszego pieczywa, dzięki czemu nadaje się ona również dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Natomiast dodatkowy błonnik pszenny przyśpiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega jego chorobom. Obniża także ryzyko występowania nowotworu jelita grubego.
W skrócie:
– źródło błonnika
– bez dodatku cukrów**
– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)
– minerały pochodzenia naturalnego
– źródło magnezu i cynku
– 1 kromka to ok. 19 kcal
– 23% mąki orkiszowej
– 4% zmielonych odtłuszczonych pestek dyni
** zawiera naturalnie występujące cukry
EAN : 5902180720509